06-10 73 83 55 info@reneekeijzer.nl

Dit is het verhaal van de 93-jarige joodse kunstrijdster Ellen Burka-Danby die in het vooroorlogse Amsterdam-Zuid opgroeit. Op een koude winterdag raakt ze in de ban van kunstrijden als ze op de ijsbaan op het Museumplein een schaatser duizelingwekkende pirouettes ziet dansen. Dan weet ze: dat wil ze ook. Samen met haar hartsvriendin Elsbeth bemachtigt ze een paar schaatsen en wijden de twee zich, voor zover mogelijk in de jaren 30, aan hun grote liefde voor het kunstrijden. Totdat WO II een dikke streep door haar gedroomde toekomst zet als een stel NSB’ers op de deur klopt en het gezin Danby op transport naar Westerbork zet. Ellen weet als enige van haar familie te overleven omdat ze bluft dat ze Nederlands kampioene kunstrijden is. Kampcommandant Gemmeker blijkt namelijk een hartstochtelijk fan van kunstrijden te zijn. Na de oorlog wordt Burka daadwerkelijk Nederlands kampioene. Een jaar later emigreert ze met haar gezin naar Canada waar ze bondscoach wordt. Ze maakt 26 WK’s en zeven Olympische Spelen mee. Haar dochter Petra is haar talentvolste pupil en bezorgt Canada de wereldtitel in 1965.

De ingrediënten van storytelling
Ik zag deze documentaire een paar weken geleden op een late zondagavond, net toen ik naar bed wilde gaan. Ik werd gegrepen en keek tot de laatste seconde naar het indringende verhaal van Ellen Burka-Danby. Een verhaal met alle zes kenmerken die het tot storytelling maken:

  1. Het verhaal draait om een hoofdpersoon,
  2. Het speelt zich in een bepaalde tijd en plaats af,
  3. Het verhaal heeft een begin, midden en einde
  4. Er is een reeks van gebeurtenissen; de hoofdpersoon maakt een worsteling door en het verhaal neemt een wending,
  5. Er zijn mede- en tegenstanders,
  6. Het is authentiek en persoonlijk.

Verhalen verbinden
Let maar eens op wanneer een verhaal je raakt. Grote kans dat het verhaal zich kenmerkt door deze elementen. En op zo’n moment gebeurt er iets in ons brein. We associëren, halen herinneringen op aan eerdere ervaringen, situaties, personen of gevoelens. Het verhaal verbindt zich met onze persoonlijke wereld. Het zijn de emoties die dit proces in gang zetten en ons als luisteraars aanzetten tot doorvertellen, tot nieuwe inzichten of ons in beweging doen komen. Dat maakt storytelling zo’n krachtig instrument voor een visieverhaal, zingevingsverhaal of een commitmentverhaal.